Selamat Datang ke SMK SULTAN SULAIMAN SHAH;

Tuesday, August 3, 2010

SEJARAH 4S

Pintu Masuk Utama
Ditubuhkan pada tahun 1963 dengan nama Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan (Inggeris) Batang Berjuntai, menumpang di bangunan Sekolah Menengah Sultan Abdul Aziz, Kampung Kuantan sementara menantikan bangunan baru siap. Ketika itu terdapat 12 kelas dari tingkatan satu hingga tingkatan tiga yang diterajui oleh pengetua pertamanya iatu Encik Yeong Kum Meng. Jumlah murid ketika itu ialah 200 orang.


Oleh kerana bilangan muridnya bertambah dari setahun ke setahun, maka pihak sekolah telah meminjam bangunan SRJK(C) Yuk Chih dan SRJK(T) Batang Berjuntai untuk dijadikan kelas.Tahun 1965 bermula kelas Peralihan dengan bilangan murid seramai 150 orang. Mereka ini ditempatkan di tujuh bilik darjah. Murid-murid yang memasuki kelas ini berasal dari ladang kelapa sawit, ladang getah, kawasan lombong dan lain-lain tempat.

Bangunan sekolah ini dibina pada tahun tahun 1965 dan siap sepenuhnya pada bulan Julai 1966. Kesemua pelajar telah dipindahkan ke bangunan baru ini dan jumlahnya telah meningkat ke 800 orang dengan 25 bilik darjah. Jumlah guru yang mengajar di sekolah ini ketika itu ialah seramai 30 orang.Sultan Selangor ketika itu iaitu Duli Yang Maha Mulia Sultan Sallehuddin Abdul Aziz Shah Ibni Almarhum Sultan Hishamudin Alam Shah, telah berkenan merasmikan bangunan kekal sekolah ini pada 21 September 1968 dan menamakan sekolah ini dengan nama Sekolah Menengah Sultan Sulaiman Shah, iaitu mengambil sempena nama nenda baginda.

Pada tahun 1968 bermulalah kelas tingkatan empat dengan satu kelas dan meningkat ke empat kelas pada tahun 1974. Pada tahun 1978 jumlah murid telah meningkat ke seribu lima ratus orang dan terpaksa diadakan dua sesi pagi dan petang.Sultan Selangor ketika itu iaitu Duli Yang Maha Mulia Sultan Sallehuddin Abdul Aziz Shah Ibni Almarhum Sultan Hishamudin Alam Shah, telah berkenan merasmikan bangunan kekal sekolah ini pada 21 September 1968 dan menamakan sekolah ini dengan nama Sekolah Menengah Sultan Sulaiman Shah, iaitu mengambil sempena nama nenda baginda.

Pada tahun 1968 bermulalah kelas tingkatan empat dengan satu kelas dan meningkat ke empat kelas pada tahun 1974. Pada tahun 1978 jumlah murid telah meningkat ke seribu lima ratus orang dan terpaksa diadakan dua sesi pagi dan petang.

No comments:

Post a Comment